• +90 0 (532) 363 92 05
  • info@drmehmetzekikaraoglan.com
  • İskenderun Gelişim Hastanesi

Tedavilerimiz

Vücutta bulunan eklemlerin tümü, kişiye farklı hareket kabiliyeti kazandırır. Çeşitli hastalıklara ve travmalara bağlı olarak zaman zaman eklemler bu işlevi yapamaz hale gelebilir. Artroplasti, eklemde var olan ağrı ve acı hissini azaltmak, hareket kabiliyetini artırmak ve stabilize etmek için eklemin tekrar yapılandırılması olarak tanımlanabilir. Artroplasti genel olarak diz ve kalça eklemleri gibi vücut ağırlığını yoğun olarak taşıyan, geniş yüzeyli eklemlerde kullanılır. Ancak tıp ve teknolojinin gelişimiyle birlikte günümüzde el ve ayak bileği, dirsek ve omuz gibi eklemlerde de uygulanabilir. Artroplasti sayesinde eklemler onarılabilir ya da protez ile değiştirilir. Böylece kişinin ağrıya ve hareket kısıtlılığına yol açan, deforme olan eklemi eski hareket kabiliyetine kavuşarak kişinin yaşam kalitesinin artmasını sağlar.

Artroskopi, kelime anlamıyla eklemin içine bakmak demektir. Yapılan bu işlemde fiber optik kameralar ve teknolojik görüntüleme sistemleri kullanılarak eklemler görüntülü bir şekilde muayene edilirler. Kapalı artroskopi yöntemiyle eklemler açılmadan incelenebilirler. Bu yolla eklemlerdeki sakatlık, yaralanma ve hastalıklara yönelik uygun tedaviler doktorunuz tarafından yapılır. Günümüzde artroskopi yöntemine en fazla diz eklemiyle ilgili sorunlarda başvurulmaktadır. 

Ayak ve ayak bileği cerrahisi; ayak ve ayak bileği ile ilişkili her türlü sorunun tedavisi için yazılan cerrahi işlevlerdir.  Bu sorunlar, parmak ucundan ayak bileğine kadar ortaya çıkabilen, eklem bozuklukları, kireçlenmeler, romatizmal hastalıklar, basma bozuklukları, diyabetik ayak problemleri tırnak batmalarından doğuştan veya doğuştan olmayan en karmaşık deformasyonlarına kadar farklı spektrumlarda meydana gelen rahatsızlıklardır. Bu sorunlar arasında ayak kırıkları da görülmektedir. Ayağın 29 kemik ve 33 ekleminde ayrı ayrı kırıklar meydana gelebilmektedir. Bunların bazılarında cerrahi operasyon ile tedavi gereklidir.

 Kırılmış bir kemik yada çıkmış bir eklemin cerrahi olarak orijinal durumuna getirilmesi. Adduksiyon: Abduksiyonun tam tersi yani gövde ve eklemlerde vücut orta hattına doğru yanlardan merkeze doğru yapılan hareket.

Tırnak batması günümüzde birçok insanın muzdarip olduğu rahatsız edici bir sağlık problemidir. Batık tırnak olarak da bilinen tırnak batması, genellikle çoğu kişi tarafından ciddiye alınmaz. Ancak tedavi ne kadar geciktirilirse, durum o kadar ciddileşir. Tırnak batmasında tırnağın köşesi veya kenar kısmı kıvrılarak tırnağın yanındaki yumuşak etin içine girer ve hastada ağrıya sebep olur. Tırnak batması çoğunlukla ayak başparmaklarında görülür. Ancak el tırnak batması da görülebilen bir durumdur. Batık tırnak olan parmaklarda genellikle iltihap da oluşmaktadır. Tırnak batması iltihap ile beraber görüldüğü takdirde, daha sıkıntılı bir süreç yaşanabilir. Zira iltihap olan bölgede sarı veya beyaz renkli sıvı (irin) görülebilir. Bu durum hastada ağrıyı büyük ölçüde artırır; şişliğe, akıntıya ve hatta kanamaya sebebiyet verebilir. Bu nedenle, tırnak batması tedavisi vakit kaybetmeden ve ihmal edilmeden yaptırılmalıdır.

Diz protezi, diz eklem kıkırdağının ileri derecede bozulması sonucu gelişen diz kireçlenmelerinde tercih edilen tedavi yöntemidir. Bu ameliyatta, bozulan eklem yüzeylerinin üç kısımları tekniğine uygun olarak çıkarılır ve yerlerine protez dediğimiz suni yüzeyler yerleştirilir. Diz protezleri diz görevlerini taklit ederler, protezin esas kısmı titanyum veya kobalt-krom metal alaşımından, ara parçası bir tür güçlendirilmiş plastik olan polietilenden oluşur. Günümüzdeki teknolojik gelişmelere paralel olarak tasarım ve kullanılan maddelerde gelişmeler sağlanmış, tedavi sonuçları daha başarılı hale gelmiştir.

El ve kol bölgesinde görülen tümörler, açık yaralar damar, sinir, tendon yaralanmaları ve doku kayıpları da mikrocerrahi yöntemler kullanılarak tedavi ediliyor. Günümüzde giderek artan sıklıkta karşılaşılan ve aşırı kullanıma bağlı görülen sinir sıkışmaları, tendinitler, eklem kireçlenmeleri gibi sorunlara günübirlik cerrahi işlemler uygulanabiliyor.

Tedavinin ana prensibi başparmaktaki deformite nedeniyle bozulmuş olan basma kusurunun düzeltilmesidir. Yine özel yapılmış tabanlıklarla hastaların bu deformiteden kaynaklanan yanlış basmaları düzeltilir. Ayakta fazla yük taşıyan bölgelerin dengesi normale döndürülmeye çalışılır

Total kalça artroplastisi veya halk arasında bilinen ismi ile total kalça protezikalça eklemi ileri derecede kireçlenmiş (osteoartrit) veya hasarlanmış kişilerde, hasarlı eklemin değiştirilmesi yani yenilenmesi ameliyatıdır.

Tünelin içindeki sinirin üzerindeki bu basınç artması sıklıkla uyuşukluğun, ağrının ve bozulmuş el fonksiyonunun eşlik ettiği bir elektriklenme hissine neden olur. Bu şikayetler altındaki hastalık karpal tünel sendromu olarak bilinir. Bazı vakalarda elin atele alınması ve antienflamatuar ilaçlar problemi çözecektir

  • Omuz ameliyatı öncesi genellikle lokal anestezi ile operasyon bölgesi uyuşturulur.
  • Cerrah önce eklemi şişirmek için omuza sıvı enjekte eder, bu omzun tüm yapılarını artroskoptan görmeyi kolaylaştırır.
  • Ardından artroskopu yerleştirmek için omuzda küçük bir kesi açar. Artroskoptan alınan görüntüler video ekranına yansıtılır.
  • Sorunlu bölgeye müdahale edildikten sonra küçük kesi yerlerine dikiş atılır.
  • Kapalı omuz ameliyatı sırasında kullanılan cerrahi aletler çok küçük olduğu için açık ameliyata göre oldukça küçük yaralar açılır. Bu durum hastalar için daha az ağrı ile sonuçlanır. Hastaların iyileşme ve günlük yaşamlarına dönme süreleri kısalır.

Total Kalça Protezi (TKP) ameliyatı, kalça hareketlerinin düzelmesini ve ağrının ortadan kaldırılmasını sağlayan ve ülkemizde her yıl giderek artan sayıda hastanın yararlandığı başarılı bir ortopedik cerrahi girişimdir